bohatá ale velmi jemná teplá vůně,na výrobu parfémů, kosmetiky, mýdel... Viac informácií
Vanilka
Původem z východního mexického pobřeží, vanilka je druh orchideje, která dorůstá do výšky až 25 metrů. Jde o trvalou popínavou rostlinu, jejíž přirozené prostředí je ve spodním pásmu deštných pralesů. Má zelené stonky a velké bílé, nazelenalé nebo nažloutlé květy. Plod má tvar lusku, který je po devíti měsících zrání na stromě sklízen a dlouho zpracováván (především v Evropě a na severu Ameriky). Hlavní oblasti pěstování jsou ve střední Americe, na Madagaskaru, na Tahiti, ve východní Africe a Indonésii. Existuje několik druhů vanilky.
Způsoby výroby a použití
Během procesu, který trvá asi šest měsíců se lusky fermentují a suší; z nich se pak pomocí rozpouštědla získává klejopryskyřice, jejíž destilací pak vzniká absolutní vanilková esence. Jedná se o vazkou tekutinu s lehce balsamickou, bohatou a velice jemnou vůní; pojí se se všemi kořeněnými oleji (zvláště ze skořice a zázvoru), ale výborných výsledků lze dosáhnout i spojením se santalovým dřevem, vetiverem a absolutní benzoinovou esencí.
Vlastnosti
Je úplně netoxická a ačkoli nemá specifické aromaterapeutické vlastnosti, známá je její aromatická síla, kterou má též absolutní esence, která je původní ingrediencí v námi nabízené vanilkové fragranci.
Jedná se o přírodní surovinu široce používanou v minulosti k ovonění tabáků, zmrzliny, jogurtů a čokolády.
Nacházela též uplatnění jako vonná složka v parfumérství (k harmonizaci orientálních tónů) jakož i aroma složka ve farmaceutických přípravcích. Dnes je díky vysokým nákladům, ale především díky řídkému výskytu tohoto produktu na trhu, v průmyslu běžně nahrazována syntetickým vanilinem, jehož charakteristiky jsou nicméně stejné jako vlastnosti přírodní vanilky.
Naše průhledná exkluzívní lahvička ze speciálního neutrálního skla má objem 13,5 ml (0,48 tekutých uncí), čímž dává vyniknout chromatickým vlastnostem různých olejů: každý se představí ve své přírodní barvě, stejně jedinečné jako vůně, kterou vydává.