kořeněný, plný energie, vůně čerstvého curry, takový je Zázvor C02 - analgetický, antioxidační, afrodiziakum, antiseptický, na bolesti svalů, sakrální čakra Svadhišthana Více informací
Zázvor (Zingiber officinalis BIO)
Země původu: Indie
Způsob výroby: extrakce kořenů pomocí C02
Toto koření má původ v jižní Asii, jeho pěstování je rozšířené ve všech tropických oblastech, od Indie přes Jamajku a dokonce i v Japonsku. Je to vzpřímená vytrvalá bylina až metr vysoká s bílým květenstvím ve formě klasu a dužnatým, hlízovitě tučným článkovaným oddenkem. Oddenky se připravují kandované anebo ve formě sirupu, kdekoliv představuje velice ceněnou sladkost.
Zázvor se používá už tisíce let (zejména na východě) jednak jako koření do jídel ale také jako lék (zejména při léčbě zažívacích potíží).
Způsob výroby: extrakcí pomocí C02
Popis: esenciální olej žluté barvy; vůně teplá, svěží, kořenitá, dřevitá a výrazná. Vhodná kombinace s esenciálními oleji: s koriandrem, kurkumou, kadidlem, palisandrem, litsea cubebou, citroníkem kyselým, myrtou, s neroli, pačuli, růží, santalovým dřevem, vetiverem a citrusovými oleji obecně (zejména s pomerančem).
Vlastnosti a způsob použití
Na východě po tisíce let zázvor představuje tradiční rostlinný lék proti širokému spektru chorob.
Je zcela netoxický a nedráždivý. Esenciální olej ze zázvoru účinkuje analgeticky, antioxidačně, afrodiziakálně, antisepticky a vyvolává zčervenání kůže (rubefacente).
Je široce používán v potravinářském průmyslu a při výrobě alkoholických i nealkoholických nápojů. Příležitostně tvoří složkou v receptech orientálních parfémů v pánských tónech.